pátek 27. května 2016

Graham Masterton - Červená lucerna (RC)




Graham Masterton opět boduje!
Má komisařka Katie Maguirová hledat vraha, když si zavražděný trest zasloužil? Na zakrvácené matraci ve špinavém bytě v Corku leží mrtvý muž. Jeho tvář je k nepoznání - sedm střel mu roztříštilo chrupavky i kosti. Přesto Katie Maguirová brzy zjistí, o koho se jedná: je to Mawakiya, nigerijský pasák spolupracující s rumunským překupníkem s bílým masem Mâniem Dumitrescem, které se roky neúspěšně snažila dostat do vězení. Katie ví, že její prací je dopadnout vraha. Ale Mawakiya byl zlý člověk, který prodával mladé dívky do Irska za účelem prostituce. Teď, když je mrtvý, je ve městě bezpečněji. Poté, co je zavražděn další pasák, se však Katie musí rozhodnout. Je toto konání samozvaných strážců spravedlnosti přípustné? A jak je zastavit, aby se to nevymklo kontrole?



Originální název: Red Light
Série: Katie Maguire
Autor: Tim Weaver
Díl v pořadí: 3.
Nakladatelství: Host
Překlad: Radka Klimičková
Počet stran: 399
Klíčová slova: thriller
Přibližný doporučený věk: 18+


Anděl pomsty
Na komisařku Maguirovou čeká další případ. Tentokrát se jedná o bezcitné vraždy Corkských pasáků. Někdo jim odřezal ruce a pak je ještě střelil zblízka brokovnicí do obličeje. Důkazy navíc ukazují na mladou krásnou černošku, která připomíná Rihannu. Aby toho nebylo málo, řeší navíc kauzu Michaela Gerretyho, známého pasáka, kterému ovšem nikdo nic nemůže dokázat. Jsou tyto případy propojené? Nebo je jen náhoda, že Gerretyho posluhovači přicházejí o ruce a o hlavu?
Graham Masterton je odborník na prolínání vrahových počinů s vyšetřováním. Ale tentokrát se pustil ještě o kousek dál – k prodeji s masem. Líčí příběh mladičké dívky, která byla prodána a odvezena z Afriky do Irska, aby zde dělala prostitutku. Nadrogovali ji, vzali jí věci a řekli jí, že jim musí vše splatit. Ne každému tento brutálně realistický způsob vyprávění sedne. Ani já jsem to nečekala. Vlastně tyto příběhy ani nemám ráda. Navíc právě Masterton to dokáže podat ještě surověji. Ale i přesto mě intriky tohoto temného světa po nějaké době vtáhly do příběhu a nakonec jsem se poprvé přistihla, že fandím víc vražedkyni než komisařce.


I přesto, že byl tento příběh čtivý a napínavý, postrádal cosi typicky Mastertonovského. Z předchozích dvou dílů jsem byla zvyklá na mystiku, „nadpřirozeno“, pokud se to tak dá říct. To zde bylo zastoupeno v podobě Africké kultury, ale už to nebylo ono. Abych řekla pravdu, tento díl se mi zdál zatím ze všech nejslabší. Ani osobní příběh komisařky nebyl poutavý. Vlastně jsem si občas říkala, proč to tam vůbec je? 
Chtěla bych dát pět hvězdiček, opravdu, ale nejde to. Už jen kvůli tomu závěru ne. Protože ten byl určitým způsobem odfláknutý a nedokončený. Rozhodně nenaplnil očekávání, a jako čtenářka a nadšenec z autorových předchozích dílů, jsem se cítila ošizená.
Červená lucerna ale i tak do série patří. Možná jí chybí to stejné kouzlo, co měly díly předtím, ale třeba se najde někdo, kdo se mnou souhlasit nebude. I tak se ale jedná o velmi dobré, napínavé, zamotané čtení, které nepostrádá ostře mířené vtípky, které jsem velmi oceňovala, a které zhltnete během pár dní (jednoho, když budete mít čas).

  

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji KNIHCENTRUM.cz. E-knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

středa 18. května 2016

A. G. Riddle - Let 305 (RC)

Je možné totálně pokazit cestování časem? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Mají moc ovládnout budoucnost. Zachránit svět... nebo ho zničit.

Vynalézavý sci-fi thriller od autora světově úspěšné bestsellerové trilogie Tajemství původu je dobrodužný příběh plný ostrých zvratů, v němž se prolíná síla moci, ambice, osud, paměť i láska.
Na cestě z New Yorku do Londýna dojde ke zřícení letu 305. Tak začíná dobrodružství, které bude mít dopad na celé lidstvo. Ti, kteří přežili, brzy zjistí, že svět, v němž stroj havaroval, je odlišný od toho, který před několika hodinami opustili. Kde jsou? Proč tam jsou? Jak se dostanou zpět domů? Vyšetřit tuto záhadu se pokouší pět hlavních protagonistů, mezi nimi především spisovatelka Harper Laneová a investor Nick Stone. Nové skutečnosti okolo havárie letadla, které postupně vyplývají na povrch, odhalí, že někteří pasažéři vědí víc než ostatní. Odpovědi dovedou Harper a Nicka k rozkrytí obrovského spiknutí, které se týká i jejich životů. Dílky skládačky do sebe začnou postupně zapadat a Harper společně s Nickem si uvědomují, že mají moc změnit budoucnost a zachránit svět… nebo ho zničit..

Originální název: Departure
Autor: A. G. Riddle
Překlad: Tomáš Bíla
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 344
Klíčová slova: sci-fi, napětí, dystopie
Přibližný doporučený věk: 16+

Když se to autorovi nepovede
Let 305 mě zaujal okamžitě, co XYZ vyhlásilo jeho vydání. Letecká nehoda? Ano. Cestování časem? Ano. Přeživší? Ano! Záhada? ANO! Přesně tak, na to všechno jsem se těšila, jenže to jsem ještě netušila, že autor jaksi zazdil hromadu „podmínek“ cestování časem.
Harper, spisovatelka, která má před sebou důležité rozhodnutí. Nick, muž, který zapomněl, jaké to je být šťastný. Grayson, syn jednoho z nejvlivnějších lidí světa. Yul, tajemný mladík s počítačem na klíně. Sabrina, žena bez emocí. Co těchto pět lidí spojuje? Let 305.
Když po pádu letadla Nick pomůže mnoha cestujícím a snaží se je udržet při životě, je na čase prozkoumat okolí. Jenže to, co objeví, jej naprosto šokuje. Objevili se v budoucnosti, kterou ovládá skupina, která si říká Titáni.
Na hlavní hrdiny čeká zkorumpovaný, zničený svět s posledními přeživšími. A navíc zjišťují, že jejich let byl vybrán záměrně pro misi, která může zachránit celý svět.
Nemohla jsem se dočkat, až se do knihy začtu. Slibovala pořádnou jízdu. Jenže už po několika kapitolách jsem začala být otrávená. Hlavní hrdinové jako by vypadli z nějaké příručky na postavy. Nick, ten statečný, odvážný a všeho schopný. Harper, ta citlivá, ale snaživá květinka, která má ovšem smůlu a je každou chvíli raněná, nebo nemocná a Nick o ni má obavy. Grayson, alkoholik s tendencí urážet ostatní. To mi fakt na nadšení nepřidalo. Navíc jsem měla pocit, jako bych takových knih četla už milion. Zaprvé jsem si musela připomínat, že tohle není Prvních 100 a za druhé jsem se snažila odpoutat od vzpomínky na Pád. Když se mi to konečně podařilo, zase se stalo něco, co mě vrátilo do vzpomínek na jiné knihy (Bez šance, Loď mezi hvězdami, Tak padne náš svět, Včera tě budu milovat, Budoucnost,…). Jediný rozdíl – v Letu 305 jsou hlavními hrdiny dospělí (tak jako v Budoucnosti).
Autor využil vyprávění dvou postav – Nicka a Harper, což už je dnes také okoukané, ale budiž, možná zrovna u tohoto příběhu bych brala nějakého vypravěče, protože vyprávění Harper bylo vážně nezáživné.
Přiznám se, že jsem většinu knihy protrpěla. Ano, námět je zajímavý, ale rozhodně ne originální. Navíc kde je to „pravidlo“, že se postavy z budoucnosti a současnosti nemají potkat, jinak by se mohly zbláznit? Ano, jsem pro porušení, ale za věrohodné. Řekněme, že kdybych já potkala sebe z budoucnosti, asi by mě to dost vzalo. A pak je tu další věc – postavy, které najednou z ničeho nic zjistí, že jsou v budoucnosti, ale nikdo si z toho nedělá těžkou hlavu (na začátku i na konci).
Od knihy jsem asi očekávala příliš, protože zklamání bylo opravdu velké. Navíc ten závěr! To už fakt ne…
Schefik ve své recenzi píše, že je to skvělé čtení k vodě. Já osobně bych si tuto knihu k pláži nevzala. Ale věřím, že někomu příběh sedne a bude z něj nadšený. Pak tu budou ti, co to cítí stejně jako já, protože mají načtené stejně zaměřené knihy. Ne, nevadí mi stejné tematiky, ale musím v nich najít aspoň kapku originality, jinak se pro mě stávají nudnými. Za mě jsou to tři hvězdičky s odřenýma ušima. Pokud máte ovšem na cestování časem spadeno a takovéto knihy vyhledáváte, směle do toho. Nebude vám chybět akce, nějaké to napětí a byrokracie, dokonce ani láska. A možná budete patřit mezi ty, co si Let 305 nakonec oblíbí.

Hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství XYZ.


Stefanie G.