pátek 19. června 2015

Student knihomol (9) květen 2015

 



Tento projekt pořádá již třetím rokem Cathy z Mezi nebem a peklem.


SEZNAM:

Září:
 1) Esej o tragédii (Elizabeth LaBanová) - RecenzeGoodreads
2) Jednou ano, dvakrát ne (Cylin Busby) - Recenze Goodreads
3) Tady a teď (Ann Brashares) - Recenze Goodreads
4) Lovkyně snů 2 - Vstříc temnotě (Lisa McMann) - Recenze Goodreads
5) Breakable (Tammara Webber) - Recenze Goodrads
6) Hypnotizér (Lars Kepler - audiokniha) - Recenze Goodreads


Říjen:
7) Gregg Olsen - Román prázdné rakve 1 - Závist - Recenze
8) Gregg Olsen - Román prázdné rakve 2 - Zrada - Recenze
9) Emma Chase - Tangled 1 - Zapletený - Recenze
10) John Boyne - The Boy in the Striped Pyjamas - Recenze
11) Carey Heywood - ON - Recenze
12) Abbi Glines - Rush Too Far - Recenze
13) Jonas Jonasson - Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel - Recenze


Listopad:
14) Carol Rifka Bruntová - Řekni vlkům, že jsem doma Recenze
15) Andrea Kabeláčová - Trhni si! - Recenze
16) M. R. Hall - Pohřešovaní - Recenze
17) Graham Masterton - Bílé kosti Recenze
18) Cora Carmack - Losing it Recenze
19) Ursula Poznanski - Saeculum Recenze
20) Andrew Pyper - Zloděj příběhů Recenze
21) Megan Crewe - Tak padne náš svět #1 - Tak padne náš svět - Recenze


Prosinec:
22) Kateřina Petrusová - Bavettovi #1 - Nebezpečná láska - Recenze
23) Kimberly McCreight - Případ Amelia - Recenze
24) J. Lynn - Wait For You #2 - Buď se mnou - Recenze 
25) Alice Hoffmanová - Muzeum prazvláštních věcí - Recenze

Leden:
26) Megan Crewe - Tak padne náš svět #2 - Životy, které jsme ztratili - Recenze
27) Carey Heywood - ONA - Recenze
28) R. K. Ryles - The Story of Awkward Recenze
29) Abbi Glines - Too Far #3 - Forever Too Far - Recenze
30) Kateřina Petrusová - Bavettovi #2 - Nepřítel mého nepřítele Recenze
31) Katherine Howe - Posedlost Recenze

Únor:
32) Susan Thomas - Nenávidím a miluji - Recenze
33) Julianna Baggott - Čistý #2 - Splynutí - Recenze

Březen:
34) Sara B. Elfgren, Mats Strandberg - Kruh #3 - Klíč Recenze
35) Jamie McGuire - Prozřetelnost  - Recenze
36) Christina Lauren - Vášnivý svůdník  - Recenze
37) Tiffany King - Miss Me Not  - Recenze
38) Lauren Oliver - Vanishing Girls  - Recenze
39) Iva Procházková - Karolína - Recenze
40) Bethany Neal - My Last Kiss - Recenze
41) Kateřina Petrusová - Zakázaná přitažlivost - Recenze

Duben:
42) Emma Hart - The Game #3 - Hrej férově Recenze
43) Mike Lancaster - 0.4: Soumrak civilizace Recenze
44) Kelley Armstrong - Nejtemnější síly #2 - Probuzení Recenze
45) Hugh Howey - Silo #1 - Silo Recenze
46) Kateřina Tučková - Žítkovské bohyně
47) L. J. Smith - Zakázaná hra #1 - Lovec - Recenze

Květen:
48) Becca Fitzpatrick - Černý led Recenze
49) Andrew Fukuda - Hon #2 - Kořist Recenze

----------------------------------

Září: 6 knih
Říjen: 7 knih
Listopad: 8 knih
Prosinec: 4 knihy
Leden: 6 knih
Únor: 2 knihy
Březen: 8 knih
Duben: 6 knih
Květen: 2 knihy


----------------------------------


Stefanie G.

K. A. Tucker - Ten Tiny Breaths #1 - Deset malých nadechnutí (RC)

Jen dýchej, Kacey. Deset malých nadechnutí. Drž je. Vnímej je. Miluj je.
- Deset malých nadechnutí


Všichni o sérii Deset malých nadechnutí hodně mluvili. Byli z ní nadšení a vychvalovali ji do nebes. Já byla zvědavá proč. Anotace mě zaujala a já neodolala, abych si knihu nepřečetla. Líbila se mi kniha? Jsem z ní nadšená? To se dozvíte v recenzi.

Po tragické autohavárii, která ji připravila najednou o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi z bytu 1D? Už sama skutečnost, že autorka K. A. Tucker vydala první knihu jako šestiletá, je zárukou poutavého a zajímavého čtenářského zážitku.


Originální název: Ten Tiny Breaths
Série: Ten Tiny Breaths
Autor: K. A. Tucker
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Baronet
Překlad: Jana Pacnerová
Počet stran: 304
Klíčová slova: NA, romantika, drama
Přibližný doporučený věk: 16+
MEGAKNIHY: 208 Kč

K. A. Tucker se narodila v malém městečku v Ontariu. První knihu napsala v šesti letech s pomocí školní knihovny a krabicí pastelek. Kathleen v současné době žije v malebném městečku mimo Toronto se svým manželem, dvěma dcerami a čtyřnohými mazlíčky. [Databáze knih]

Útěk, Miami, nový život
Určitě jste už o knize Deset malých nadechnutí slyšeli. Mnoho z aktivních čtenářek a milovnic NA se na její překlad velmi těšilo. Já patřila mezi ně. Měla jsem na tuto knihu zálusk už v angličtině, ale pořád nebyl čas, takže jsem nakonec využila možnosti a počkala na české vydání. No, řekněme, že bych možná udělala líp, kdybych knihu četla v originále…
Kacey je poznamenaná svou minulostí. Když byla mladší, utrpěla vážnou autonehodu, při které vyvázla jen ona živá. Její rodiče a přítel však zemřeli. S tragickou událostí se vyrovnávala různými způsoby a těžko se snášela se svojí velmi katolickou tetou, která dostala ji a její sestru Livie, která tehdy v autě nebyla, do opatrovnictví. Poslední kapka pro Kacey padne ve chvíli, kdy se jejich strýc zachová velmi nepřiměřeně k Livie. Kacey bere svoji sestru a okamžitě utíkají pryč. Do Miami. Pronajímají si malý byt v levném bytovém komplexu, na lepší místo peníze nemají. Nakonec je to svým způsobem to nejlepší, co je mohlo potkat. Obě dívky se seznamují se svými sousedy – blonďatou barbie Storm, která má malou dcerku Miu a pracuje v podniku pro dospělé, kde nakonec sežene místo za barem i pro Kacey, a Trentem, sexy klukem od vedle, po kterém by Kacey nejradši hned skočila.
Kacey se i přes všechny své problémy snaží, aby se Livie měla dobře a šetří pro ni všechny peníze na vysokou školu. Zahání minulost pryč, co nejdál, aby na ni nemusela vzpomínat, jenže je to právě Trent, kdo ji nenápadně a pomalu vytahuje na povrch.
Když bych měla hned ze začátku příběh hodnotit, rozhodně bych řekla, že jsem čekala o hodně víc. Nevím, jestli to bylo překladem, nebo prostě stylem, jakým K. A. Tucker píše, ale s touto knihou jsem si nesedla.
Hlavní hrdinka Kacey na mě už po prvních stranách působila strašně egocentricky. I když se o svoji sestru snažila co nejvíce postarat, jakoby zapomínala na to, že ona není sama, kdo ztratil celou rodinu. Hrála si na tvrďačku, která je hrozně poznamenaná svojí minulostí, ale když se objevil Trent, jakoby ihned na vše zapomněla a už jí vlhly kalhotky, jen co se na něj poprvé podívala. Najednou bylo vše v pořádku, i když to byl cizinec. Tohle mi prostě nesedělo, stejně jako mnoho dalších chvílí a scén, které jakoby K. A. Tucker použila pro to, aby celý děj knihy jen natáhla a měla pocit, že jimi navnadí napínavou atmosféru. Mě tyto chvíle přišly spíše trapné
Tak jak Kacey pro mě celou knihu kazila, Trent naopak mnoho situací zachraňoval. Bez něj bych knihu hodnotila mnohem hůř, možná bych ji ani nedočetla. Stejně tak situaci zachraňovala i Livie a Storm.
Ano, chápala jsem, že má Kacey vypadat zdrceně, zlomeně a má si procházet všemi fázemi PSP, ale už jsem četla více knih na toto téma a můžu říct, že tato byla nejslabší. A bylo to právě hlavní hrdinkou. Navíc, autorka se ani příběh nesnažila napsat nějak víc zamotaně, nebo napínavě… Už před půlkou jsem věděla, o co v příběhu půjde, co je jeho hlavní myšlenka a pointa. O to víc mi to kazilo pocit z čtení. Když prostě víte, co bude dál a nic vás nepřekvapí, už ztratíte touhu číst dál.
Proč jsem se nakonec rozhodla pro 3,5 hvězdy? Díky konci. Kdyby takto byla vyprávěná celá kniha – tak emočně, a ne „už mi vlhnou kalhotky“ a „jsem z Trenta celá hotová“ – rozhodně bych příběh hodnotila jinak. Protože přesně to jsem od ní očekávala. Vlnu emocí, které mě převálcují. Protože Deset malých nadechnutí je tragický příběh, který má poučit, ale všechno důležité a dojemné na vás čeká až posledních pár kapitolách. A to mě mrzelo.
Možná jsem to jenom já, komu příběh nesedl… Možná jsem jedna z mála. Na mě byl příběh až moc naivní a zbytečně eroticky přeplácaný. A tím nemluvím o sexu. Prostě jen o erotickém napětí, které by se dalo krájet, ale bylo tak zbytečné, až to kazilo děj. Těžko říct, jestli se pustím do druhého dílu. Livie jsem měla ráda, ale mám strach, že se K. A. Tucker bude držet podobného směru.
A jestli bych vám knihu doporučila? Vzhledem k tomu, že těch, co knihu hodnotí 4 – 5 hvězdičkami je podstatně víc, než těch, co ji hodnotí třemi, si myslím, že pokud máte rádi New Adult knihy, Deset malých nadechnutí se vám bude líbit. Třeba si Kacey naopak oblíbíte díky jejímu suchému smyslu pro humor, rádoby drsné povaze a proříznuté puse. Na co se však můžete spolehnout určitě je, že si oblíbíte Trenta. Toho si nejde neoblíbit! A i když třeba budete knihou zklamaní jako já, věřte, že ten konec to alespoň z části napraví… 


Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY
Knihu si můžete koupit ZDE.