neděle 31. srpna 2014

Kelley Armstrong - Nejtemnější síly #1 - Přivolávání

Duchové nejsou skuteční. Duchové jsou pro blázny. To, co jsem viděla, byly halucinace. Čím dříve se s tím smířím, tím dříve odsud vyjdu ven.
- Nejtemnější síly – Přivolávání, str. 68


Po dočtení Asyla jsem se vrhla na čtení další knihy s podobnou tématikou, a sice Přivolávání. Musím říct, že jsem knihou byla víc než jen nadšená!

Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.

Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.
Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.

Originální název: Darkest Powers #1 – The Summoning
Série: Nejtemnější síly
Autor: Kelley Armstrong
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Galatea
Překlad: Sylva Švihelová
Počet stran: 306
Rok a měsíc vydání: 2014/06
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, napětí, nadpřirozené bytosti, duchové
Přibližný doporučený věk: 14+
Bux.cz: 249 Kč / online 187 Kč


Kelley Armstrong vyprávěla příběhy ještě dříve, než se naučila psát. Sama o sobě tvrdí: „Můj první písemný projev byl katastrofální. Když jsem ěmla vymyslet příběh o holčičkách, které si hrají s panenkami, vždy z toho vyšel příběh – k velké nelibosti učitelů – o holčičkách ze světa zemřelých a panenkách ztělesňujících zlo. Veškeré mé úsilí o vytvoření ‚normálního‘ příběhu selhalo…“
Ani dnes se její příběhy neobejdou bez duchů, démonů, vlkodlaků a dalších podivných bytostí – spřádá je v bezpečně ukrytém „pisatelském doupěti“ v suterénu svého vekovského domu. Je autorkou YA urban fantasy trilogie, sérií ze světa fantasy a paranormálních jevů, ale i sérií detektivních příběhů.
Se svým manželem, třemi dětmi a spoustou domácích zvířat žije v Kanadě, v jihozápadní části provincie Ontario.  [Zadní obálka knihy]

Dům pro problémové děti
Co kdybyste se jeden den ráno probudili kvůli děsivému snu, podle kterého by se pak odvíjel celý den? Nakonec byste zjistili, že to však sen nebyl, ale byla to vzpomínka na dávné dětství. Co byste dělali?
Chloe si myslí, že je jen obyčejnou patnáctiletou dívkou, které zemřela maminka, a která se s tátou už od dětství často stěhuje z jednoho místa v Buffalu na jiné. Pořád jen mění školu a teprve teď pokračuje po roce v té stejné. 
Ten den, kdy se jí zdál ten děsivý sen, je pro ni už od rána podivný. Není jí dobře, vidí lidi, kteří najednou zmizí, anebo slyší strašlivé lidské naříkání. Když se vše natolik vyhrotí, že se psychicky zhroutí a zděšeně a zuřivě napadá i učitele, kteří se jí snaží uklidnit, ocitne se nejprve v nemocnici a nakonec ji přesunou do Domova pro problémové děti. Údajně zde má strávit pouze dva týdny, ale nikdo před ní v domově tak krátkou dobu nepobyl.
Její spolubydlící je Liz, holka, která trpí děsy, že ji pronásleduje poltergeist, pak je tu Rae, dívka, která má ráda oheň, nebo Tori, náladová a protivná mrcha, která si dělá nároky na Simona, jednoho ze tří chlapců, kteří v domově jsou. Dalším z nich je jeho nevlastní bratr Derek, který má nejspíš asociální poruchu, není tak hezký, ale řekne na rovinu, co si myslí.
Dům pro problémové děti není tak strašný, jak se Chloe zprvu zdálo, ale stejně v něm není něco v pořádku. Stále slyší hlasy. Psycholožka Chloe předloží svoji diagnózu – trpí blíže neidentifikovatelnou schizofrenií, která by její stavy dokázala téměř vysvětlit. Jenže pak je tu Derek, který ji donutí k tomu, aby se zamyslela, že schizofrenie nemusí být její nemoc, a přiměje ji, aby si vyhledala význam slova nekromant.
A tak začíná celá záhada. Dům pro problémové děti není jen tak obyčejný dům, ale ví to vedení? Nebo je to jen náhoda, že se v něm sešly děti s nadpřirozenými schopnostmi? A co se stane, když jednu dívku pošlou do jiného zařízení, ale Chloe ji najednou uvidí ve svém pokoji sedět na posteli, jakoby se nic nestalo?
Musím přiznat, že jsem byla příjemně překvapená! Nic moc jsem od knihy neočekávala, možná proto jsem otálela s jejím přečtením. O to víc mě ale překvapila. Litovala jsem, že jsem po ní nesáhla hned, když mi došla! Přečetla jsem ji za jeden neuvěřitelný den, a kdybych u sebe měla i druhý díl, čtu dál, protože cliffhanger opravdu stojí za to!
Vy, co občas čtete mé recenze, jste už možná narazili na můj názor na fantasy knihy - v některých je na mě až příliš nadpřirozených postav na jednom místě (např. Hex Hall, Odstíny života apod.). Se stejným problém jsem se nečekaně potýkala i tady. Nikdy by mě nenapadlo, že to Kelley tak rozjede. Ale nebylo to špatné. Byla bych raději, kdyby toho bylo míň, ale budiž, zvyknu si.
Vyzdvihnout musím také postavy. Byly úžasné. Chloe se mi moc líbila, i když jsem si na ni musela zvykat. Byla vtipná, zábavná, jen mi (občas) přišlo, že jí má být o rok nebo o dva víc. Pak tu byli bratři – Simon a Derek. Nevím, za jaký tým budete kopat vy, ale já jsem jednoznačně pro Dereka, i když to není žádný hezoun! Pro mě to byl ten pravý z bratrů, ten záporák (ano, jsem tým Damon, možná proto tíhnu k typům „badboy“). Simon byl moc vlezlý (co se Chloe týkalo) a bojácný. Ale jejich role nejspíš teprve přijdou. Kniha skončila v tom nejlepším, takže doufám, že se dočkám svého vysněného konce!
Co bych dodala na závěr? Že kniha i přes počáteční rozporuplné pocity ohledně příliš pubertální hlavní hrdinky, které se nakonec vytratily, se mi kniha opravdu velmi líbila. Má spád, je čtivá, napínavá, děsivá a zábavná. Díky tomu všemu vám ji musím DOPORUČIT!

Fan trailer



Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Galatea!

Stefanie G.


Anotace, obálka: Galatea
Ostatní obrázky: Goodreads

sobota 30. srpna 2014

Madeleine Rouxová - Asylum #1 - Asylum

"V šíleném světě jsou pouze šílenci normální."
- Asylum, str. 207

Máte rádi strašidelné příběhy? Taky vás děsí staré napůl rozbořené domy natož stará sanatoria a blázince? Asylum je v tom případě napsané přímo pro vás! Ale nenechte se zmást! Nečekejte žádnou krvavou duchařinu, ale spíš napínavý příběh, jehož vodítka vás zavedou k nečekanému konci! Ale více už v recenzi!

Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy.  Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách.
Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.
Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.


Originální název: Asylum
Série: Asylum
Autor: Madeleine Roux
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Jota
Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 304
Rok a měsíc vydání: 2014/07
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, napětí, psychiatrická léčebna
Přibližný doporučený věk: 16+
Knihcentrum: 368 Kč / online 276 Kč

Madeleine Roux pochází z Minnesoty a je hrdou absolventkou Beloit College v oboru tvůrčí psaní a herectví. Kromě knihy Asylum vydala tato nadějná mladá autorka další dva romány – Allison Hewitt je v pasti (Allison Hewitt Is Trapped, 2011) a Saddie Walker je v úzkých (Saddie Walker is stranded, 2012). V současnosti žije a pracuje ve Wisconsinu, kde si mezi prací na nové knize s apokalyptickou tematikou pochutnává na místním pivu. Její knihy se prodávají nejen v USA, ale také v Británii, Francii, Austrálii a na Tchaj-wanu.  [Zadní obálka knihy, oficiální stránky autorky]

Šílenství je relativní
Šestnáctiletý Daniel Crawford patří mezi nadprůměrně chytré žáky a zajímá se o historii, díky tomu objeví program, který pořádá škola New Hampshire College. Tento komplex býval psychiatrickou léčebnou a dokonce i místní obyvatelé mají z domu strach. Sotva se Dan nastěhuje do svého pokoje ke spolubydlícímu Felixovi, začnou se kolem něj dít nevysvětlitelné věci. A pak jsou tu také ty tajemné dveře vedoucí do staré pracovny, kam ho Felix poslal, a kam se nakonec vydává s novými kamarády Abby a Jordanem. Nejen, že objeví děsivé fotografie, ale také staré záznamy léčených pacientů a starou kartotéku, za níž je ukryto hrůzné tajemství celé budovy.

Madeleine se musí nechat, že příběh rozvinula zajímavě a poutavě. Kdybych měla na knihu více času, měla bych ji přečtenou za jeden den. Děj je psaný lehce a čtivě, není to nic složitého a po dočtení mě samotnou překvapilo, že je na zadní straně obálky napsáno, že je kniha určená čtenářům až od šestnácti let. Osobně si myslím, že by knihu zvládli i čtenáři o dva roky mladší.

Postav je v knize mnoho, ale nejčastěji se setkáte právě s výše zmíněnými. Daniel je navíc už tak velmi zajímavou postavou. Trpí totiž psychickou poruchou a občas mívá výpadky paměti. Navíc je adoptovaným dítětem a rodiče mu nic bližšího nechtějí o jeho pravých rodičích nic říct. Když se dozví, že bývalý ředitel psychiatrické léčebny měl stejné jméno, začíná pátrat hlouběji v historii tohoto komplexu. Nalezené informace jsou víc než zajímavé.

Mimo tajemství obklopující Dana, je tu i další týkající se Abby. I ona si přijde na své a nevyhne se děsivému zjištění. Oba, Abby i Dan, si začínají říkat, že jejich návštěva NHCP byl jakýsi nevyhnutelný osud.

Obě tyto linie jsou vzájemně dobře propletené a dokonce i postavy, o kterých byste si mysleli, že jsou jen „nadbytečné“ mají pro příběh většinou nečekaný význam.

Ději jako takovému nemám snad co vytknout. Líbil se mi, zápletka byla parádní a do poslední chvíle jsem netušila, jak kniha dopadne. To bylo velkým plusem. Bohužel ale musím Madeleine zkritizovat styl psaní. Na to, že má být hlavním hrdinům šestnáct let, jejich konverzace občas tomuto věku neodpovídala. Připomínala mi konverzaci mé třináctileté neteře. Ne, že by mě to při čtení úplně rušilo, ale ani mě to nijak nenadchlo. Chvílemi to bylo skoro trapné.

Na druhou stranu, konec se mi líbil moc. Byl otevřený a myslím, že tajuplná profesorka Reyesová toho má ještě hodně co nabídnout. Doufám, že se Jota rozhodně vydat i druhý a třetí díl.

Hodně čtenářů tuto knihu odsuzuje. Nejspíš je to právě kvůli stylu psaní, který si Madeleine zvolila. Nedivím se jim. Já váhala nad hodnocením čtyřmi hvězdičkami, ale když jsem se pak ohlídla zpět a zjistila jsem, že jsem tak ohodnotila Čistého, musela jsem u Asyla hvězdičky navýšit. Alespoň o tu půlku. Přece jen se mi líbilo o něco málo víc. (Nepochopitelné, já vím!)

Závěrem vám knihu musím DOPORUČIT! A to především těm, kteří mají náladu na trochu toho děsivého příběhu doplněného o ještě děsivější fotografie. Nebo těm, co by si v napínavém příběhu dopřáli rádi i trochu té romantiky. Anebo těm, kteří tíhnou k příběhům založených na nějakých těch podkladech a průzkumech, i když vlastně nejsou úplně pravdivé. 

Playlist





Léto s nakladatelstvím Jota

1. Znáte Asylum?
2. Madeleine Roux
3. Playlist
4. Asylum ve světě
5. Tématické fotografie
6. Úryvek
7. RECENZE


Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti


Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru!

Stefanie G.


Knižní přírůstky - srpen 2014


Srpen byl na přírůstky chabý, ale přesto si nestěžuji :) Snažím se co nejdřív dočíst recenzní výtisky, abych mohla přejít na své vlastní koupené knihy. V knihovničce mám nachystaný první díl Monumentu 14, Paniku, Alianci (ano, ano, já vím, děs!) nebo třeba Překroč svůj stín a Nespoutanou. Snad se k nim brzy dostanu, protože na září se mi recenzáky zase kupí :) 

KOUPILA JSEM SI


Stefanie G.


středa 20. srpna 2014

Léto s nakladatelstvím Jota - Projekt Asylum - 6. část: "Úryvek"


Přečtěte si úryvek!

Stefanie G.

Když svítí sluníčko #9














Stefanie G.

Léto s nakladatelstvím Jota - Projekt Easy? - Výherce knihy Easy?


Tak jsem vybírala a vybírala :) Moc děkuji všem zúčastněným, bylo pěkné číst, že se vám projekt líbil a všech odpovědí si velmi cením! Nicméně výherní výtisk mám jen jeden a musela jsem pečlivě vybírat mezi vámi, kteří jste již knihu četli, ale chtěli byste ji mít doma a mezi těmi, kteří ji ještě nečetli. Jak jsem psala v úvodu, odpovědi jsem vybírala sama. Nakonec mi zbyly tři favoritky a bylo velmi těžké vybrat vítěze! 
Přiznávám se, že mi k tomu nakonec pomohl Random.org, soutěžící jsem si seřadila podle jejich pořadí v odpovědích a klikla... Vyšlo mi číslo jedna a já tak k výhře mohu pogratulovat....

MooX

Gratuluji! :) 
E-mail jsem již poslala, ozvi se mi prosím co nejdřív, abych knihu mohla odeslat už zítra!

Stefanie G.

úterý 19. srpna 2014

Léto s nakladatelstvím Jota - Projekt Asylum - 5. část: "Tématické fotografie"


Fotograf Jerremy Harris pořídil dechberoucí fotografie starých amerických psychiatrických léčeben. Narazila jsem na ně úplnou náhodou na Creative Life a musím se o ně s vámi podělit, tak nějak jsem si hned vzpomněla na Asylum! Více fotek můžete najít ZDE.




























Stefanie G.